Rotterdamse dichter Derek Otte maakt theaterdebuut in Luxor

19 November 2021, 10:38 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
Khalid Amakran

De Rotterdamse dichter en spoken-word artiest Derek Otte gaat de theaters in met zijn theaterdebuut De tijd is om,. In deze voorstelling vol spoken word, anekdotes en live muziek maakt hij als begindertiger de voorstelling die hij als begintwintiger had willen zien. Persoonlijk, maatschappelijk, vrolijk, verdrietig, cynisch en hoopvol. Van 8 januari tot en met 17 juni 2022 toert De tijd is om, langs de Nederlandse theaters. Op maandag 31 januari is de première in het nieuwe Luxor Theater Rotterdam.

"En de tijd is... om!" De woorden van een docent, bedoeld om een stotterende scholier af te kappen, vormen jaren later de titel van de eerste theatervoorstelling van diezelfde scholier: Derek Otte maakt zijn debuut in het theater met een avond vol spoken word, anekdotes en live muziek door muzikanten Rass King en Rob van Gameren. Via persoonlijke verhalen en zijn ervaring van de wereld, kaart hij onderwerpen aan die hem in zijn leven en werk bezighouden. Hoe kunnen we ontsnappen aan de waan waarin we collectief worden opgevoed? De maatschappelijke kaders werken verlammend en verwarrend en het onderwijs bereidt ons niet daadwerkelijk voor op het leven.

“Niet het stellen van vragen, maar de antwoorden weten. We leerden er klokkijken maar niet de tijd nemen. Spelen werd spellen, tellen werd rekenen. Resultaten van toen zouden je levenslang tekenen. We moesten eens weten, maar niets over geluk. Over houden van jou, over omgaan met druk. Over praten bij tranen, over omgaan met pijn. Over dat iedereen in gelijke mate mag zijn. Over kaders als fabels en hokjes als tralies. Over keuzemenu’s, instanties en balies. Verzekeringen, rekeningen, we moesten eens weten… Wat er werkelijk wacht op eigen benen.” Uit De tijd is om,

Al jaren is Derek Otte een veelgehoorde naam in het Nederlandse poëzielandschap. De Rotterdammer is één van de meest toonaangevende stemmen van een nieuwe generatie woordkunstenaars die zijn verhalen niet alleen op papier maar vooral op het podium deelt. Als stotterend jongetje was dat iets waar Otte enkel van kon dromen. Spreken vormde lange tijd een groot obstakel. Hij vond noodgedwongen zijn uitweg in het schrijven, aanvankelijk geïnspireerd door de tegeltjes van Toon Hermans in de hal bij zijn oma en opa thuis. Later kwam, via een cassettebandje waarop rapper 2Pac te horen was, hiphop in zijn leven. Beide invloeden zijn nog duidelijk merkbaar in het werk dat hij maakt: afwisselend scherp en luchtig, maatschappelijk en persoonlijk, via vlugge en vernuftige teksten op het podium en korte ‘regeltjes en rijmpjes’ op Instagram.

Na een jarenlange reeks van korte optredens in Nederland en Vlaanderen op televisie en een dagelijkse spoken word-column op radiozender FunX, werd Derek Otte benoemd tot stadsdichter van Rotterdam voor 2017 en 2018. Hij bracht vier succesvolle dichtbundels uit, zijn werk siert verschillende gevels in zijn thuisstad en komt voorbij op videoschermen door het hele land. On- en offline bereikt zijn poëzie een nog altijd groeiende, overwegend jonge en grootstedelijke doelgroep.